Menu
Општи карактеристики на млекото

Млеко од различни животни

Денес млекото е задолжителен прехранбен производ на здравите луѓе. Тоа е дел од речиси сите начини на исхрана и се користи во исхраната на луѓето кои се занимаваат со влијанието на негативните фактори на производство. Луѓето во исхраната користат не само кравјо млеко, туку и млеко од други животни, во природна форма и во форма на разни производи.

Козјо млеко

Козјото млеко е широко застапено во исхраната на луѓето во многу земји на светот: Кавказ, Централна Азија и Европа. Многу баби во селата на Украина чуваат кози за да им дадат на своите внуци и своето семејство вкусен и здрав производ.

Хемискиот состав на козјото млеко не е инфериорен во однос на кравјото и неговите протеини се полесни за дигестија. Испитувањето на козјото млеко покажа дека речиси не содржи казеин – главниот алергенски протеин во кравјото млеко. Козјото млеко има повеќе соли на кобалт, компонента на витамин Б12 и витамини А и Д, кои се неопходни за децата.

Козјите млечни масти, исто така, имаат свои предности. Тие се состојат од есенцијални масни киселини: линоленска и арахидонска, со кои се зголемува и концентрацијата на масни киселини со среден синџир (капроична, капрична, каприлна) – нивните количини се три пати поголеми од оние во кравјото млеко. Ова ја објаснува добрата апсорпција на масното козјо млеко и можноста за употреба на неговите производи со намалена активност на ензимите кои ги разложуваат мастите. Неколку студии покажаа дека маснотијата во козјото млеко содржи конјугирана линоленска киселина, која игра важна улога во спречување дебелина, атеросклероза, некои видови рак и алергија. Линоленската киселина е корисна за подобрување на имунитетот. Аминокиселинскиот состав на козјото млеко исто така е избалансиран. Аминокиселините како лизин и цистеин ја подобруваат апсорпцијата на минералите: калциум, фосфор, железо и бакар.

Овчо млеко

Овчото млеко содржи повеќе протеини од кравјото млеко (до 6-7 %), има повеќе витамини А, Б1 и Б12. Овчото млеко е важен атрибут на исхраната на многу нации во Европа, Азија и на Блискиот Исток. Најчесто млечните производи како јогуртот, кефирот, сирењето и путерот се направени од овчо млеко. Овчото млеко и неговите производи, како и козјото млеко, содржат многу масни киселини со среден синџир: каприлична и капрична.

Еленско млеко

Еленското млеко, се разбира, се користи во исхраната од страна на луѓето од Северот. Главната работа е тоа што содржи многу протеини – до 17 %, доста е густо и има високоенергетска вредност. Исто така ова млеко има многу масти, па затоа човекот лошо го апсорбира во природна форма и мора да се разреди со вода.

Млеко од камила

Млекото од камила е посолено поради бројните минерали (калциум, бакар, железо, магнезиум, цинк, фосфор и сулфур). Неговата конзистентност е погуста од кравјото млеко. Голем број студии во Израел и Обединетите Арапски Емирати покажаа позитивен ефект на млекото од камила во случај на алергиски болести, а недостатокот на бета-лактоглобулин овозможува да се користи кога постои неподнесување на кравјото млеко. Во сувите и полупустински земји луѓето пијат свежо млеко од камила, а исто така прават и млечни производи, како што е чал (или шубат). Ова млеко се додава во чоколадо и во чај.

Млеко од кобила

Млекото од кобила е бело, со синкаста нијанса и слатко бидејќи содржи многу лактоза, а има и малку киселкаст вкус. Тоа е важен производ на номадските луѓе во светот. Понекогаш способноста на овие луѓе за долгите и тешките физички активности се објаснува со ова млеко. Аристотел го сметал за најкорисно. Во хемискиот состав на млекото од кобила има иста количина на масти како кај човечкото млеко, мала количина протеини, а витамин Ц има шест пати повеќе отколку во кравјото млеко. Најпознатиот производ на млекото од кобила  е кумис.

Луѓето исто така користат и млеко од други животни: бафало, јак, зебу и други цицачи. Тоа е млеко дефинирано со казеин (кравјо, козјо и овчо) и албумин (кобилско, еленско и магарешко) според природата на протеините. Млекото со казеин има речиси 75 % и повеќе проценти казеин. Млекото со албумин содржи до 50 % казеин. Се претпоставува дека млекото со албумин е покорисно за асимилацијата од млекото со казеин во однос на аминокиселинскиот баланс. Сепак, повеќето млечни производи се направени од млеко со казеин.

Developed by: Total Communication SKP