Menu
Општи карактеристики на млекото

Општи карактеристики на млекото

Неодамнешните истражувања покажаа дека луѓето сега пијат млеко во помала мера. Ефектот врз здравјето на луѓето може да се види во една студија на британските научници. Во текот на 20 години, научниците набљудувале 2 375 мажи, од 45 до 59 години, а 15 % од нив првично биле дијагностицирани со метаболичен синдром (состојба поврзана со зголемување на ризикот од дијабетес, развој на коронарна срцева болест и метаболички нарушувања). Оброците биле евалуирани и во однос на млечните производи. Добиените резултати покажуваат дека редовната употреба на 500 ml млеко помага да се намалат ризиците од метаболичен синдром и неговите компликации за 62 %, а употребата на други млечни производи за 56 %. Млекото и млечните производи се од суштинско значење за секое човечко суштество. Во нашето детство, уште од најраните денови главна улога игра мајчиното млеко, млечните соништа, реките од млечна каша, јогурт, павлака, сирење… На некои можеби им се допаѓало млекото, но некои се сеќаваат на млечната каша во градинка како на лош сон… Сепак, ние сите постоиме благодарение на еден толку едноставен производ – млекото.

Најстариот традиционален производ во нашата храна е кравјото млеко. Тоа е природно и ги содржи речиси сите основни хранливи материи, кои се растворени или ситно распрскани во него. Дигестивноста на хранливите состојки на кравјото млеко е многу висока, 95-98 %. Протеините на млекото се претставени преку казеинот, албуминот и глобулинот. Кравјото, козјото и овчото млеко содржат повеќе казеин. Млеката од кобила, еленското и магарешкото млеко се високозаситени со албумин. Кога млекото ќе се скисели, калциумот се отцепува од казеинот и станува сирење. Албуминот во врела вода формира скрама (пена) и делумно преципитира.

Важна карактеристика на млекото е големото количество есенцијални амино киселини: лизин, метионин и триптофан.

Триглицеридите на млеко изнесуваат до 3,7 % и имаат форма на емулзија, која обезбедува добро растворање и апсорпција на витамините А и Д во млечните производи. Триглицеридите имаат точка на топење под температурата на човечкото тело и се апсорбираат многу лесно. Главниот јаглехидрат на млекото – лактозата е дисахарид, кој се состои од гликоза и галактоза. Лактозата му го дава на млекото слаткиот вкус. Витамините на млекото, речиси 30, се растворливи во триглицериди (А, Д) и растворливи во вода (рибофлавин, пантотенска киселина, пиридоксин, аскорбинска киселина) и исто така добро се асимилираат. Од минералите, калциумот е шампионот (до 120 mg%). Покрај тоа, млекото ги содржи речиси сите елементи од периодичниот систем на Менделеев.

Нутриционистите советуваат млекото да се користи секој ден, до 1/3 од дневната енергетска вредност на режимот на исхрана треба да биде обезбедена од млекото и млечните производи.

Неодамнешните истражувања покажаа дека луѓето денес пијат млеко во помала мера. Ефектот врз здравјето на луѓето може да се види од една студија на британските научници. Во текот на 20 години, научниците набљудувале 2 375 мажи, од 45 до 59 години, а 15 % од нив првично биле дијагностицирани со метаболичен синдром (состојба поврзана со зголемување на ризикот од дијабетес, развој на коронарна срцева болест и метаболички нарушувања). Оброците биле евалуирани и во однос на млечните производи. Добиените резултати покажуваат дека редовната употреба на 500 ml млеко помага да се намалат ризиците од метаболичен синдром и неговите компликации за 62 %, а употребата на други млечни производи за 56 %.

Developed by: Total Communication SKP